Indlæg med Gutenberg

Gutenberg er WordPress' nye text editor, som giver dig mere frihed til at sætte dine sider og indlæg op, som du har lyst til.

Med Gutenberg bygger du selv dine sider og indlæg af forskellige blokke. Det lyder måske lidt mere besværligt, end du er vant til, men til gengæld giver det dig større kreativ frihed.

Opret nyt indlæg – eller rediger et eksisterende

Du opretter et nyt indlæg ved klikke på Indlæg i OnlineFundraisings hovedmenu og derefter på Tilføj nyt.

Ønsker du at redigere et eksisterende indlæg, så klik på Indlæg og vælg i stedet et af dine eksisterende indlæg på listen.

Tilføj en blok

Med Gutenberg bygger du selv dine sider og indlæg af forskellige blokke. Du tilføjer en blok med det lille plus-ikon, som du finder i sidens øverste venstre hjørne.

Når du klikker på plus-ikonet folder en menu ned, hvor du kan søge på en specifik blok eller gå på opdagelse i de forskellige kategorier.

Klik på en kategori for at få den til at folde ud.

Under Mest anvendte finder du dine mest brugte blokke. De andre kategorier kan du læse om herunder.

Fælles blokke

Under fanen Fælles blokke finder du bl.a. tekst-blokke såsom Overskrift og Afsnit. Det er også her du finder bokse til at indsætte billeder, filer og video mm.

Se tre eksempler på fælles blokke herunder.

Eksempel 1: Overskrift

Under Fælles blokke finder du blokken Overskrift.

Med blokken Overskrift kan du nemt skrive en overskrift. Du kan tilpasse skriftstørrelse, farve osv.

Eksempel 2: Afsnit

Under Fælles blokke finder du også blokken Afsnit.

Vælger du Afsnit indsættes en tekstboks, hvor du kan skrive en brødtekst.

Du kan centrere, venstre- eller højrestille teksten, tilføje links mm. med menuen i tekst-boksens top.

Eksempel 3: Billede

Under Fælles blokke finder du også blokken Billede.

Klikker du på Billede, indsættes en blok, hvor du kan uploade et billede, indsætte et billede fra dit mediebibliotek eller fra URL.indl_g.png

Du kan centrere, højre- eller venstrestille billedet ved hjælp af menubjælken over Billede-boksen.

Under Fælles blokke finder du en række andre nyttige blokke f.eks.:

• Liste: Brug den til at lave en liste med tekst i punktopstilling
  • Galleri: Giver dig mulighed for at indsætte flere billeder i en gallerivisning
  • Fil: Gør det muligt for besøgende på din side at downloade en fil ved hjælp af en knap til download – det kunne være et ansøgningsskema, en rapport eller andet.

Formattering

Under fanen Formattering finder du bl.a. bokse til kode, samt en klassisk WordPress-editor-boks.

Se et eksempel herunder.

Eksempel 1: Klassisk WordPress-editor

Under Formattering finder du blokken klassisk.

Klassisk indsætter en gammeldags WordPress-editor, som du sikkert kender den.

Du kan skrive en tekst i tekstfeltet og redigere teksten, indsætte links eller medier mm. med menuen i toppen af boksen.

Eksempel 2: Fremhævet citat

Under Formattering finder du også boksen Fremhævet citat.

Den kan du bruge til at fremhæve et citat, eller en anden lille tekstbid.

Skriv den tekst, som du ønsker at fremhæve, i boksen.

Brug menubjælken over citatboksen til at formatere din fremhævede tekst, tilføje links mm.

Med menupunktet længst til venstre kan vælge, hvilket udseende dit fremhævede citat skal have.

Layoutelementer

Under fanen Layoutelementer finder du bl.a. boksene Knap og Medier & tekst.

Du kan læse mere om de to eksempler herunder.

Eksempel 1: Knap

Under Layoutelementer finder du blokken Knap.

Den kan du bruge til at indsætte en knap som linker til en URL eller en anden side på din hjemmeside.

Du ændrer knap-teksten ved at klikke på selve knappen, hvorefter du kan skrive din tekst.

Du kan vælge om knappen skal centreres, højre- eller venstrestilles samt gøre knapteksten hhv. fed, kursiv eller gennemstreget ved hjælp af menubjælken i boksens top.

Under knappen finder du en boks med teksten Indsæt URL eller skriv for at søge. Her kan du enten indsætte en URL, eller søge på og vælge en underside, som knappen skal linke til. Tryk på enter eller det lille pil-ikon til højre for boksen for at opdatere knappen.

Du kan tilpasse knappens design under Designs i menuen til højre.

knap.pngI menuen lige under Designs finder du også Farveindstillinger. Her kan du redigere knappens baggrundsfarve og tekstfarve

Eksempel 2: Medier & tekst

Under Layoutelementer finder du blokken Medier & tekst.

Medier & tekst er en boks, som gør det muligt at tilføje medier og tekst side om side.

Du kan tilpasse kompositionen (billede til højre og tekst til venstre eller omvendt) i menubjælken i toppen af boksen.

Upload en fil eller vælg fra dit mediebibliotek ved hjælp af knapperne Upload eller Mediebibliotek.

Du tilføjer din tekst ved at klikke på tekstområdet, hvorefter du kan begynde at skrive.

Du kan centrere, venstre- eller højrestille teksten, tilføje links mm. med menuen i menubjælken i boksens top.

Tekstens størrelse kan du redigere under Tekstindstillinger i menuen til højre for boksen.

Widgets

Under kategorien Widgets er den vigtigste komponent den, som hedder Kortkode.

Den bruger vi til unik kode, som vi har lavet til specifikke sider.

Det kan f.eks. være et udtræk af enkelt visning af en medarbejder eller alle medarbejdere i en bestemt kategori, eller en faktaboks.

Skriv koden i tekstfeltet i boksen.

De andre widgets er ikke nogle, vi bruger normalt, og kan derfor være udenfor det eksisterende layouts udseende.

Indlejringer

Under Indlejringer finder du forskellige muligheder for at indlejre indhold fra sociale medier og andre eksterne kanaler på din side.

Se et eksempler herunder.

Eksempel: YouTube

Under Indlejringer finder du bl.a. boksen YouTube. Den kan du bruge til at indlejre en video fra YouTube.

Du indsætter blot linket til det indhold fra YouTube, som du ønsker at indlejre, og klikker på Indlejr.

Det samme kan du gøre med twitter, facebook med meget mere.

OBS! Ved indlejring kan du ved opdatering af siden måske få en besked som siger "Sorry, we couldn't embed this [embed element]", men det er typisk en falsk besked. Det er derfor en god idé at kigge på det udgivede indlæg efter opdatering for at se, om det er slået igennem.

Har du nogen spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os på support@fundraisingbureauet.dk.